Uitleg over wat acrylaten zijn
Zoals veel mensen misschien wel gehoord hebben is er nogal wat te doen over acrylaten. Om hier iets duidelijkheid in te geven zal ik een uitleg hierover geven en vertellen hoe ik in de praktijk hiermee omga.
Acrylaten vormen een groep chemische stoffen die als bindmiddel aan veel producten wordt toegevoegd, Er zijn veel soorten die gebruikt worden voor bijvoorbeeld; het kitten en lijmen in de bouw, tandvullingen en protheses in de medische sector (kunstheup enz) maar ook in huishoudelektronica. Maar ook in kunstnagel producten zoals Acryl, Builder gel, Gel polish en gewone nagellak worden acrylaten verwerkt. Niet alle acrylaten zijn allergeen ( waar je een allergische reactie van kan krijgen). Het zijn voornamelijk de 2 HEMA acrylaten die, als zij niet voldoende gepolymeriseerd (chemische reactie ondergaan waarbij kleinere moleculen zich aaneenrijgen tot een lange keten) allergeen kunnen zijn.. Deze chemische reactie krijg je door het product een bepaalde tijd te verwarmen (uitharden).
Het onderscheid tussen acrylaat monomeren en polymeren is belangrijk. Monomeren worden toegevoegd aan een gel product en in meerder mate aan de vloeistof die wordt gebruikt bij de vloeistof/poeder variant en bij acrylnagels. Deze monomeren worden uitgehard onder LED lampen. Als deze gel onder een professionele lamp en in de juiste tijd wordt uitgehard, binden monomeren zich tot polymeren. Door deze uitharding gaan de kleine monomeren zich aaneenrijgen tot een lange keten. (polymeriseren) De polymeren zijn NIET allergeen! Maar als de monomeren niet voldoende worden uitgehard tot polymeren kunnen er vooral in de onderste laag nog vrije monomeren aanwezig zijn. Deze kunnen na bepaalde tijd de huid bereiken. En ook tijdens het bewerken en het weer af frezen kan er dan een risico ontstaan.
Allergie
Het fenomeen van aerogeen veroorzaakte allergie, waarbij er een allergie kan ontstaan door acrylaten in de lucht, kan plaatsvinden bij het gebruik van vloeibare monomeren en/of het bewerken van nagels die onvoldoende uitgehard zijn. Dus in het kort; Als de gel nog (voldoende) niet uitgehard is en er wordt dan aan het product gefreesd of gevijld zouden er via de lucht monomeren vrij kunnen komen die een allergie zouden kunnen veroorzaken. Ook het gebruik van acrylaatpoeder om hiermee kunstnagels te maken vormt een verhoogt risico.
Bij een allergische reactie moet je denken aan blaren, kloven op de tenen. Als zoiets nadat ik bij jouw voeten met een acrylaat gewerkt heb moet je dit direct bij mij melden. Ik zal dan zo spoedig mogelijk het acrylaat verwijderen!
Wat doe ik eraan
Om het risico zo klein mogelijk te houden heb ik de volgende maatregelen genomen:
- Ik werk met professionele producten. Zowel de nagellakken, gel lakken, sculpture gel en lamp zijn goedgekeurd in de EU en voldoen hiermee aan strenge veiligheidseisen. Ik gebruik geen acrylatenpoeder!
- Voorafgaan aan het plaatsen van de gel smeer ik de voeten in met Gloves in a bottle. Dit beschermd het gebied waar ik bezig ga met de gel. Ook smeer ik de voet(en) in met een zonnebrand crème met een hoge factor.
- Ik houd mij aan de uithardtijden. Dus niet even iets te snel doen en ik houd mij aan de voorgeschreven tijden.
- Uiteraard draag ik handschoenen om mijzelf ook te beschermen. Elke 3 a 4 uur smeer ik mijn handen en armen in met gloves in a bottle. Daarmee zijn mijn armen tegen van alles extra beschermd is.
Garanties:
100 % garanties kan ik niet geven maar ik neem het probleem van acrylaten allergie wel serieus. De maatregelen die ik genomen heb zoals hierboven aangegeven en het feit dat ik een professionele opleiding heb gehad geven mij genoeg geruststelling dat ik op de juiste manier met deze producten omga. Er zijn dan ook bij onderzoek naar dit onderwerp nog geen goede cijfers beschikbaar. Dermatologen zien wel een toename van de gevallen.
Zij geven hier ook aan dat vele gevallen toegeschreven kunnen worden aan het toegenomen thuis gebruik. En het slordige gebruik van gellakken en niet goed gekwalificeerde materialen en producten. Denk hierbij vooral aan producten die uit verre landen komen en niet gecontroleerd worden op kwaliteit. Ook een dermatoloog die regelmatig met pedicures, schoonheidsspecialisten en manicures samenwerkt geeft aan dat als wij professioneel en veilig werken het acrylaat redelijk veilig is. Geen 100% maar dit komt voornamelijk door de doe het zelf markt.