Schimmelnagels of onychomycose
- Wat zijn schimmelnagels/kalknagels?
- Hoe kom je eraan?
- Moet ik naar de huisarts?
- Wat doet een pedicure hieraan?
- Kom ik er vanaf?
- Intake
Wat zijn schimmelnagels of kalknagels eigenlijk? De medische term hiervoor is Onychomycose. Kalknagels zijn dus schimmelnagels. Het zijn vaak gelige dikke nagels zoals de plaatjes hieronder. Buiten dat het geen fraai gezicht is kan het geen kwaad voor de gezondheid. Maar je kan er wel last en zelfs pijn van hebben. Doordat de nagels soms zo verdikt zijn kan dat pijn doen in schoenen.
Er zijn 250.000 soorten verschillende schimmels. In onze huid komen er eigenlijk maar 2 soorten van voor. Hoofdzakelijk is dat de Dermatofyt en de Trichophyton Rubrum. Deze laatste komt het minst voor!
Dit zijn de twee schimmels die in onze huid voorkomen. Er zijn wel meer schimmels in ons lichaam maar die kunnen dus niet in de huid of nagels voorkomen. Het fabeltje dat schimmelnagels iets met je voeding bijvoorbeeld te maken heeft klopt dus niet.
Deze ongewenste gasten voeden zich namelijk met keratine. En laat dat nou net in onze huid en nagels voorkomen. Onze huid is dus een heerlijke voedingsbodem. De dermatofyt leeft onder de nagel in de nagelplaat. Hier vindt het voeding (keratine uit de nagel) en een heerlijk warme vochtige omgeving waar schimmels zo van houden. De sporen van de schimmels lopen uit door je hele nagel en “graven” gangetjes. Hierdoor verdikt je nagel en gaat die uiteindelijk brokkelen. Vaak gaan deze sporen ook de huid in en zien wel dit terug als een huidschimmel. Ringworm en zwemmerseczeem zijn twee bekende variatie. Maar wist je dat je een huidschimmeltje al herkend aan de schilfers op je voeten?
Dit is wat de thuisarts erover zegt:https://www.thuisarts.nl/schimmelnagels
Hoe kom je eraan?
Op blote voeten lopen is heerlijk en goed voor je voeten. Maar als je naar een sauna, zwembad, andere badkamer of hotel kamer gaat en je hebt maar een heel klein wondje ( wij noemen dat trauma) aan je voeten of je hebt je nagel hard gestoten kan het zomaar zijn dat er een schimmel die achter gelaten is door de vorige eigenaar een ingang naar jouw voeten heeft. Port d’entree noemen we dit. En vaak pakt je eigen immuunsysteem deze ongenode gasten wel aan. Maar als je weerstand wat lager is door een verkoudheid of griepje bied dit mogelijkheden voor de schimmel. Diabetes of een auto immuunziekte zijn dus ideale gastheren.
Het heeft weinig met persoonlijke hygiëne te maken maar dus wel met hygiëne in het algemeen. Draag daarom in een andere omgeving ALTIJD slippers. En heeft iemand in je gezin/ huishouden al een voetschimmel of schimmelnagels? Draag ook dan slippers en maak de ruimte goed schoon met een desinfecterend middel (bijv. Dettol of blue wonder). Heb je zelf last van schimmelnagels? Dan moet je de volgende dingen in de gaten houden:
- Droog je voeten goed af
- Trek elke dag schone sokken aan
- Was je sokken, handdoeken en beddengoed op 60 graden
- Gebruik geen badmatjes
- Behandel naast je voeten ook je schoenen.
Je bent namelijk besmettelijk!
De huisarts.
Eind januari 2025 is er dan (eindelijk) een protocol. Deze geldt voor huisartsen, dermatologen en pedicures. Een dermatoloog heeft samen met een aantal pedicures een nieuw interdisciplinair protocol opgesteld. Dit protocol biedt een uitgebreide richtlijn voor de behandeling van dermatomycosen (huidschimmels) en onychomycosen (schimmelnagels) door pedicures. Het biedt ons (pedicures) een prominente plek binnen de zorg. En het draagt bij aan een eenduidige benadering en behandeling. Zo weer elke pedicure dan welk pad er bewandelt moet worden om zoveel mogelijk succes in de behandeling te behalen.
Maar het verhoogt ook de kwaliteit en omdat alle pedicures in principe hetzelfde te werk gaan is het duidelijk voor iedereen die bij de behandeling betrokken is of wordt zoals een huisarts of dermatoloog. De huisartsen en dermatologen hebben al kennis mogen maken met dit protocol en zijn zeer blij met dit resultaat. Het kan een enorme werkdruk bij hen weg halen en zien dan als het goed is alleen nog de patiënten die doorgestuurd zijn door pedicures. De pedicures zullen dan ook nadat zij al samen met de cliënt /patiënt alle nodige stappen hebben doorlopen bij twijfel of te weinig of geen resultaat doorverwijzen naar de huisarts met een goede verwijzing.
Een huisarts zal op zijn/haar beurt eerst verwijzen naar een pedicure/ medisch pedicure.
De pedicure & schimmelnagels
Je komt bij een pedicure omdat je denkt dat je schimmelnagel(s) hebt. Ik ga een neem tijdens een 1e intake een uitgebreide anamnese (geschiedenis van aandoeningen/ziektes) af en ga samen met jou een behandelplan maken.
- Anamnese
- Foto’s van de nagels
- Wat heb jezelf al geprobeerd
- Fungicheck (test of het een schimmel is ALS je dit besluit te laten afnemen kost dit € 35,00 extra bovenop de dubbele behandeling.)
- Wel en niet doen van bepaalde dingen
- Medicatie bespreking
- Behandel afspraken
- Verwachtingen
Vervolgens bij de anamnese komen vragen aan de orde zoals of je bepaalde aandoeningen of auto immuunziektes hebt. Maar ook of je misschien op andere plekken op je huid schilfers hebt of tekenen van mycose. Ook maak ik foto’s van de nagels zodat we goed elke 6 á 8 weken kunnen zien welke vorderingen de nagels maken. Welke medicijnen of huismiddelen heb je zelf al geprobeerd? Ik neem in overleg en tegen extra kosten, een fungicheck af zodat we zeker weten dat we te maken hebben met een dermatofyt.
Schimmels kan je het beste te lijf gaan met lokale middelen zoals Terbinafine (werkzame stof lamisil) clotrimazol (canasten), myconazol (daktarin) of sulconazol (myk). Het vervelende van schimmelnagels is dat weinig door de nagel heen dringt. Dus moeten we de omgeving (nagelwal en teen) gaan behandelen. Dit doe ik met de producten die bij mij verkrijgbaar zijn. Deze producten worden aangeraden met de juiste regelmaat te gebruiken. De meeste van deze producten gaan ongeveer 6 weken mee. Mocht je niet met de juiste regelmaat (dagelijks) de producten gebruiken wordt de behandeling belemmerd en heeft dan weinig zin!
Wat je wel en wat je beter niet kan doen worden dan vanzelf duidelijk. Een klein voorbeeld van de dingen die je beter wel kan doen staan al hierboven zoals je voeten goed afdrogen. Wij bespreken welke lokale medicatie je kan nemen. Lokale medicatie zijn vrij verkrijgbare middelen die je bij een pedicure of drogist kan kopen. Ik werk met een aantal producten waarvan ik al diverse resultaten heb gezien. Dit zijn HFL solutionspray, We maken een tijdsplanning van onder andere afspraken voor een pedicurebehandeling. Tijdens die behandeling kijken we naar de voortgang en gaan na 3 behandelingen weer foto’s maken zodat we goed kunnen vergelijken of er vooruitgang in zit.
Kom ik er vanaf?
Als je verwacht dat ik als pedicure of een huisarts of dermatoloog je in zijn/haar eentje ervan af kan helpen moet ik je telleurstellen. Dit doen we SAMEN! De professionals maken een behandelplan en geven adviezen. Vaak gaat dat samen met medicatie. Van een pedicure zijn dit de lokale middelen, van een arts zijn dit medicijnen via de apotheek. Maar wij kunnen het dus niet alleen. Wij hebben daarvoor jou en je doorzettingsvermogen nodig. Het kan een lang traject zijn maar zoals het spreekwoord zegt, de aanhouder wint.
Intake
Als je bovenstaande allemaal gelezen hebt snap je wel dat een eerste afspraak hiervoor extra tijd in beslag neemt. En helaas ook extra geld. Het is een dubbelle afspraak van tussen 1 uur en 1.5 uur. Hierin vallen de anamnese, adviezen, medicatie bespreking, eventuele fungicheck (extra kosten!) en een plan van aanpak. En het is ook de behandeling waarin ik je nagels en je voeten behandel. Eventuele verdikte nagels worden mechanisch dunner gemaakt en verder alles wat in een normale basis behandeling valt gebeurt ook. Eventuele lokale middelen die je erbij wilt gaan gebruiken vallen niet in dit tarief en dienen dus nog apart te worden afgerekend! De afspraken die we daarna maken vallen onder de basis behandelingen en brengen dus geen extra kosten met zich mee. Met uitzondering van de producten natuurlijk!