Hallux Valgus of scheve teen

Hallux Valgus

Of te wel die knobbel aan de zijkant van je grote teen. Een hallux valgus wat is dat eigenlijk en hoe ontstaat het?

hallux valgus/ scheve teen
scheve teen of hallux valgus.

Wat is een hallux valgus en hoe ontstaat het?

Een hallux valgus (Latijnse vertaling, hallux = grote teen, valgus = naar buiten gedraaid) is een stand afwijking van de grote teen die veroorzaakt word doordat de trekrichting van de spieren niet in een rechte lijn lopen. Hierdoor word de teentop naar buiten getrokken. 

Hierdoor ontstaat een knobbel aan de binnenkant van de voet. De schoen kan door de wrijving dan roodheid, warmte en zwellingen veroorzaken in het gewricht. Door de aanhoudende wrijving en druk ontstaat eelt en kan er zelfs een likdoorn ingroeien. Maar hierdoor gaat de slijmbeurs ontsteken en ontstaat vochtophoping. Doordat het gewricht als het ware “open” staat kan er botwoekering optreden in en om het gewricht. De teen wordt stijf en maakt geen deel meer uit van de normale afwikkeling van de voet met lopen.

tekening hallux valgus
zo zien de botten eruit bij een hallux valgus
afwikkeling voet tijdens lopen zonder hallux valgus
afwikkeling van de voet

Zoals u misschien ziet kan deze teen en voet behoorlijk pijn gaan doen. Laat staan dat u lekker zittende schoenen kunt vinden. Uiteraard kan ik als pedicure regelmatig het eelt weghalen, wat iets verlichting geeft maar als er niks aan gedaan wordt dan verslechterd de teen per jaar met 2 graden! En zal er uiteindelijk een operatie volgen. De aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Er is geen eenduidige oorzaak voor de deze aandoening te vinden. Uit onderzoeken blijkt wel dat het genetisch bepaald KAN zijn. Ook verkeerd schoeisel en reuma kunnen een oorzaak zijn. Wel is heel duidelijk dat de voetspieren een grote rol spelen.  Ik kan u oefeningen en tips geven. Ook kunt u op voetentraining.nl 4 gratis oefeningen vinden.

Er is zeker een goede oplossing voor dit probleem en hoe sneller u erbij bent, des te meer ellende u bespaard blijft!

Benieuwd wat ik voor u kan betekenen? 

Maak dan snel een afspraak!